Wednesday, July 8, 2009

Chain of Hatred - nak tau apekebenda nih sila rujuk kamus PPSMI

Dulu di MRSM, bila dengar sahaja senior minta berkumpul di surau, kami sudah menagak apa tujuannya. 5 tahun di MRSM, memang sudah masak benar dengan budaya senior.

Ini mesti panggil sebab tak puas hati!

Entah, selalunya bila sudah jadi senior, ada junior di bawah, ramai yang akan berubah sikap. Ramai akan mula menunjuk belang. Ramai akan mula berlagak hebat.

semut sudah jadi kerengga
cacing sudah jadi naga
kaldai sudah jadi kuda

Kadang-kadang hanya kerana hal kecil sahaja pun sudah menimbulkan rasa marah. Konon junior tak menghormati senior. Rasa megah bila sudah jadi senior. Yang dulunya senyap tiba2 jadi lantang memarahi junior.

Ngoooookkk!

Kalau senior pun potong baris semasa mengambil makanan di Dewan makan, macamana junior hendak hormat.

Kemudian, bila junior itu menjadi senior, mereka akan melakukan perkara yang sama kepada junior yang lain. Dengan alasan, "Dulu kitorng pun kena jugak dengan senior. Rileks lah!".

Rileks? Oit! Rileks tu apa? Cakap bahasa Melayu lah! Rileks tu bahasa apa?

sori la..kami bukan generasi PPSMI. kurang pandai berbahasa Inggeris. kahkahkah!

kahkahkahkahkah!


*selamat datang kepada pelajar baru kursus perubatan! jangan risau! senior2 anda di sini semuanya baik2 belaka InsyaALLAH!

6 comments:

alem said...

hahaha..btul2 tu..sampai ada ibu bapa yang beranggap asrama(tempat yang dianggap dapat mendidik seseorang untuk jadi lebih matang) pun ada assabiyahnya cuma dalam bentuk ke'senior'an..haha..siapa nye tanggungjawab nih?

Narutah said...

ini semua ego punta citer...

berlagak, konon macho lah!

ciiiiiittt!

Amr said...

kahkah!

senior aku time aku form 1, diorg form 3.Baik lagi..bertepuk bertampar, makan minum sama2

bile ak form 4, depa jd form 5, terus naek hidung..naek 'sheiiikhhh..' kahkah

nak duduk semeja pun tak blei!

ade cop nama moyang ko ke kat meja tuh?

hahahaha

x-BP said...

terigt lagi citer time kat mrsm bp dlu

hahaha

senior tak serupa abang, tapi serupa mambang saja!

hihihihi

saufiahmad said...

hakhak apen maseh memperjuangkan laie dier nyer amaran sewaktu bergelar bwp..ingat dloo..dier saun ktowang(samer batch ngan apes) BSAME arep ktuernyer..menyaun tp aper lah bleh bwat maser tu kedegilan bdiri tegak diatas umbun miahaha...x matang..pikir da beso jerk...tp there is something to tell about..

wei aper cakap bi neh...miahaha...

paper pon pis ktorang bebudak yg masih degil...

saufi ahmad...

saufiahmad said...

pis aku ader task r..kire permintaan r dari bebudak yg kerinduan ngan geng2 mrsmbpj dloo
camni citernyer...
blat n da gang kem salam dorang cakap...dorang nak ko lead dorang tok aderkan gath d mrsmbpj..maksudnyer mungkin adakan prog motivasi dgn junior....so aku sedia memberi bantuan dan kerjasama yg x berbelah bagi r..bkan per dorang kater ko jer yg leh harap miahaha...so aper aper maklum balas k...